dimarts, 3 de novembre del 2015

Obra "El Origen". Charles Darwin

En l'obra de Charles Darwin "El Origen" podem llegir:


"Les flors es troben dins de les produccions més belles de la naturalesa; però s'han tornat visibles al contrast amb les fulles verdes, i en conseqüència, belles al mateix temps, perquè puguen ser vistes fàcilment pels insectes. He arribat a aquesta conclusió perquè he trobat com a regla invariable que quan una flor és fecundada mitjançant el vent, no té mai una corol·la de color cridaner. Diverses plantes produeixen habitualment dues classes de flors: Unes obertes i acolorides de tal manera que atrauen els insectes, i altres tancades, no acolorides, desproveïdes de nèctar i que mai són visitades pels insectes. Per tant podem arribar a la conclusió que, si els insectes no s'hagueren desenvolupat sobre la Terra, les nostres plantes no s'hagueren cobert de belles flors i hagueren produït solament flors tan pobres com les que veiem en l'avet, el roure, la noguera i el freixe, i en els espinacs, agrelles i ortigues, que es fecunden per l'acció del vent".

"El Origen de las Especies". Capítol VI. Pàg. 213.


dimarts, 27 d’octubre del 2015

La pol·linització

En què consisteix?


La pol·linització és el trasllat del pol·len d'una flor a una altra. Així es produeix el procés mitjançant el qual les plantes es reprodueixen. La pol·linització pot ser natural, quan en el desplaçament del pol·len solament intervé la naturalesa, o artificial, quan en el trasllat intervé l'home.

La pol·linització natural pot ser directa, indirecta o creuada, quan el pol·len d'una flor va als estigmes d'una altra flor, siga del mateix individu o d'un altre diferent. En aquest cas, en el trasllat del pol·len intervenen diferents agents: el vent, l'aigua, els insectes i les aus adaptades com el "colibrí" o "picaflor".

És important assenyalar que la majoria de les espècies de plantes no són fecundades per un tipus determinat de pol·linitzador. No obstant açò, hi ha casos en els quals una espècie particular fecunda una planta (en algunes orquídies), però aquests casos són l'excepció.

Charles Darwin va ser un naturalista excepcional que va fer un gran nombre d'observacions al món vegetal. Va tindre un hivernacle en la seua casa de Dowo on va fer experiments sobre la importància de la fecundació, a més de meticuloses observacions que el van ajudar a sustentar la selecció natural com a mecanisme evolutiu.