dimarts, 19 de gener del 2016

Notícies importants

Un pas més en la protecció de les abelles

La Unió Europea prohibirà per dos anys tres pesticides tòxics responsables de la minva d'exemplars d'aquest insecte


La Comissió Europea ha donat llum verda al vet de tres plaguicides, potencialment perjudicials per a la població d’abelles productores de mel, durant un període de dos anys gràcies al suport de 15 dels 27 Estats membres (Espanya entre ells). Així, els ecologistes i apicultors que des de fa anys demanen solucions per combatre la desaparició de l’insecte s’anoten un punt a favor front a les grans multinacionals que fabriquen els pesticides afectats, Bayer y Syngenta. La restricció dels químics, que pertanyen a la família dels neonicotinoides (imidacloprid,clothianidin i tiametoxam), estava prevista en principi per a entrar en vigor aquest juliol, però s’ha posposat per al pròxim 1 de desembre. La Comissió Europea ha adduït «raons legals», perquè «la majoria d’agricultors ja havia comprat o demanat les llavors per a l’estiu».

La polèmica votació arribà a Brussel·les de la mà d’un estudi realitzat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) com a resposta a la preocupació creixent entre els apicultors, que va ser publicat el passat 16 de gener. L’informe concloïa que les substàncies neonicotinoides utilitzades per evitar plagues a cultius com gira-sols, dacsa, cotó o colza, afecten el sistema nerviós central de les abelles mel·líferes i són en bona part responsables del Desordre del Col·lapse de les Colònies (CCD). Aquest síndrome pot provocar que moltes abelles moren desorientades i fins i tot potenciar deficiències fisiològiques i neurològiques. Per exemple, «genera problemes de comunicació i coordinació en l’abella obrera, que deixa de treballar al rusc, o problemes de fertilitat en la reina. Aquestes carències en un animal social com la abella són una bomba», explica Enric Simó, apicultor de l’Agrupació de Defensa Sanitària Apícola (APIADS).

De fet, el febrer passat activistes de Greenpeace, Ecologistes en Acció i la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) van exigir a la Comissió Europea que retirés del mercat els pesticides neonicotinoides. Argumentaven que la desaparició de les abelles de mel perjudica greument l’economia perquè «el 84% de la producció alimentària depèn estretament de la pol·linització desenvolupada per les abelles». Segons va alertar COAG al diariCinco Días, l’activitat pol·linitzadora suposa un volum aproximat de 165.000 milions anuals a nivell mundial i prop de 22.000 a Europa. Però no sols es tracta d’una qüestió econòmica. Com adverteix Enric Simó, «està en joc tot l’ecosistema. Es carregaran l’equilibri de la biodiversitat si les colònies d’abelles continuen disminuint».


abelles1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada